söndag 20 januari 2013

Jeans till mig!!!

Så här en månad efter lillens ankomst så känner jag för att lämna mjukisbyxorna vissa stunder men att komma i mina gamla byxor är inte aktuellt än. Inte om jag ska kunna andas och sitta i alla fall... På mellandags rean så gick jag i lite affärer för att fynda några jeans som var billiga och okej att ha tills jag kommer i mina vanliga byxor igen. Efter ett antal affärer och med insikt att det inte fanns några byxor som passade mig gick jag in på Ohlssons och köpte jeanstyg och mudd istället. Egentligen så var min allra första tanke att jag skulle sy ett par byxor men så tänkte jag att det skulle ta flera dagar att få klart så jag skulle köpa ett par istället. Så här i efterhand kan jag konstatera att om jag sytt de timmar jag sprang på stan och provade och blev på dåligt humör hade jag i alla fall sytt halva byxorna.

Jag har utgått får samma mönster som när jag sydde mina linnebyxor som jag visade i detta inlägg. Linnebyxorna har varit mina favoriter hela graviditeten så därför ville jag efterskapa något liknande.
Eftersom att jag valde ett jeanstyg så ville jag ha lite mer detaljer. Fickor både fram och bak lade jag till, samt att jag sydde ett ok bak. Eftersom att inget av detta var med på mönstret så fick jag sy byxorna i fel ordning. För att veta var oket och bakfickorna skulle vara så fick jag först sy ihop byxorna, mäta och sedan sprätta isär dem. Jag bestämde mig för att vara noggrann eftersom att det oftast blir bättre resultat då.
Som vanligt hade jag beslutsångest vid vissa moment, denna gång gällde den stickningarna. Först tänkte jag byxorna utan stickningar men så bestämde jag att det skulle bli stickningar vid fickor och grensömmen. Men vilken färg? Självklart ville jag sy byxorna på en gång och hemma hade jag ingen grov tråd i passande färg så efter ytterligare beslutsångest så sydde jag stickningarna med vanlig marinblå tråd. Resultatet blev bra men egentligen hade jag kunnat köpt en tråd till stickningarna för icke hann jag sy byxorna den dagen jag tänkt (inte den veckan jag tänkt heller;))
Som dekoration fick både fram- och bakfickorna nitar.
Upptill ville jag ha byxorna mjuka och behagliga så jag sydde in en 5cm resår i mudden och overlockade fast. På bilderna ser jag att jag missat att ta bort delar av tråckelsömmen på mudden...nåja ni får tänka bort den.
I bensluten har jag sytt ihop rundlar av 2st 3cm bred resår och sedan sytt 5 varv smock med vanlig raksöm.

Jeanstyget är lite mjukare och jag hoppas att de mjuknar mer efterhand. Både för att de är bekvämare att ha på sig men även för att pöset vid bensluten faller snyggare då.
Dessa byxor kommer att bli favoriter precis som deras föregångare linnebyxorna, så jag tänker hålla utkik efter något bra tyg för att sy ett par till.

 

 

 
Material: Jeanstyg och marin mudd, Ohlssons. Nitar, Calletex.

Mönster: Enkelt basmönster som jag lagt till detaljer som ok, fickor och smock.

Bra: Att jag tog mig tid för att göra detaljerna noggrant. Att jag kostade på mig nitarna trotts att de var dyra. Att jag slipper gå i mjukisbyxor jämnt. Jag är mycket nöjd med byxorna!!

Dåligt: Hade jag insett att det skulle ta flera dagar att få dem klara så hade jag köpt en tråd till stickningarna i avvikande färg.

4 kommentarer:

 1. Vilka fina... och med snygga detaljer! Duktiga du!

  SvaraRadera
 2. Oh vad fina de blev!!! och tack för titten i går. Jag gick och småmös vid flera tillfällen i går eftermiddag och tänkte på va trevligt det var. Du är en sann vän! Kram till dig och Anton samt de övriga, Lena

  SvaraRadera
 3. vädligt väldigt fina!! bra jobbat - de sitter ju som en smäck!

  SvaraRadera
 4. Wow! Jättefina! Gillar detaljerna - sånt borde jag också satsa mer på.

  SvaraRadera