tisdag 13 november 2012

Nu kan vintern och bebis anlända!

Nu har jag sytt klart overallen som jag tänkt att bebis ska kunna ha första tiden. Jag har utgått från ett gamlat Burdamöster men ändrat en hel del. Den var tänkt att sys som tunn vindtät overall. Mönstret började på stl 62 så jag har minskat det till stl 56, tagit bort resår i ärm- och benslut. Plus att jag lagt till övervikbara vantar och tossor. Sedan valde jag (tillslut) även att göra en fastsydd luva, i mönstret hade dom bara krage eller avknäppbar luva.
Yttertyget är en cuddle fur fleece, ni vet så där långhårig, lurvig och go. Till foder valde jag ett joggingtyg. Länge velade jag över fodret, både färgmässigt och vad jag skulle ta för tyg. Egentligen kan jag tycka att denna färgkombination blev lite tam. Ett tag var jag inne på röda dragkedjor och foder men nu blev det såhär och det blev helt okej. Jag hoppas och tror att detta räcker värmemässigt, man brukar ju vilja bädda ner dem ordentligt i vagnen och ska man iväg i bil så är det ju inte kallt på samma vis.

Det var lite klurigt att fodra med joggingen då den töjde sig mer än fleecen, men slutresultatet blev okej. Det som var helt klart tråkigast var att sy fast fodret för hand runt de båda dragkedjorna. Tänkt att en liten kort mening i mönsterbeskrivningen kan ta så lång tid att göra ;) Men samtidigt så ville jag ha dubbla dragkedjor för att underlätta påklädning och för att kunna "öppna upp" utan att ta av overallen om plutten sover när man kommer in. Att konstruera överviken gick bra...det gäller bara att sy i rätt ordning (jag var inne på Åhléns och spanade lite på deras bebisoveraller för att se hur de var sydda).
Någonting som jag irriterat mig på under denna sömnad är att jag sytt med billig Dor tak tråd. I overlocken fungerar den finfint men att sy med tvillingnål med vanliga maskinen går icke smärtfritt....inte heller när jag syr dekorsömmar (som bla på denna). Till detta ska jag från nu alltid använda Gütermanntråd...det besparar mitt tålamod :)Överviken övervikta :) jag tror att denna overall kommer att räcka storleksmässigt hela vintern om man viker bort överviken och istället tar på vantar och tossor fram på vårkanten.

 
Stor och bra öppning för att lägga ner en nyfödd som inte har något stadga i sig :)
Storlekslapp kom jag ihåg men inte att sy fast hägnare *suck*
Kanske ful-syr jag en hängare rakt igenom alla lagrena.
Mitt fram på luvan är det isytt en resår men eftersom jag bandkantade luvan (på mönstret var den bara vändsydd) så blev det för tjockt så resåren gör knappt någon verkan.

Material: Cuddle Fur fleece, samt jogging från stuvarna på Ohlssons (fast de har legat i mina skåp i minst två år). Blixtlås från Calletex. Pryms tryckknappar.
 
Mönster: Omritat Burda 9569.
 
Bra: Att den blev klar innan bebisleverans och att slutresultatet blev helt okej. Jag kan absolut tänka mig att utgå från samma mönster för att sy en tunnare vår- eller höstoverall. Tygerna från mitt skåp!!
 
Dåligt: Resåren på luvan, hoppstygn pga tråden. Den glömda hängaren.
 
Tråkigt: Handsömnaden förstås ;) Som tur var hade jag och en vän som uppgift att "vakta" en halloweenfest som de stora tjejerna fixade. Dvs vi satt instängda i ett kök i 3 timmar...under den tiden så hann jag sy en hel del. Men eftersom vi hade så intressanta samtal så kom sömnaden ibland av sig...jag vet att jag borde kunna göra två saker samtidgt, men jag är inte så bra på detta :) :)

4 kommentarer:

 1. Vilken Superfin och välsydd overall!

  SvaraRadera
 2. Den kommer bli toppen! Lycka till framöver!

  SvaraRadera
 3. Jättefin! Bebisen kommer känna sig mer än välkommen ut i kalla världen!

  SvaraRadera
 4. Hej! Vad härligt att känna sig förberedd inför bebis ankomst. Mysig overall! Jag står på marknaderna som privatperson, det tror jag många med mig gör. Så det är bara att börja leta marknad! :)

  SvaraRadera